Tot begin jaren ’70 werkte oud eigenaar / vader Martinus Franssen bij diverse werkgevers in de bouwsector. Zijn specialiteit was grondverzet. Naast dat loondienstverband demonteerde hij “na de tijd” met een eigen O & K-machine auto’s.

Destijds gebeurde dat nog op een zeer primitieve- maar vooral milieu-onvriendelijke wijze. De binnenbekleding en bedrading werd eruit gebrand. Daarna werd alles met de hand gedemonteerd. Met name motorblokken en koperbedrading werden apart gehouden waarna het resterende wrak in vier stukken werd gesneden.

Gaandeweg kreeg de heer Franssen naam binnen het Maastrichtse waardoor hij deze activiteiten als zelfstandig ondernemer ging exploiteren. We spreken 1972 : Metaalhandel Franssen was geboren.   

Vanwege de drukte sprong zijn echtgenote Gerda Franssen regelmatig bij. Naast de opvoeding van de kinderen ondersteunde zij haar man ook in de onderneming.

In 1987 komt jongste zoon Wilhelm Franssen bij de onderneming. De bestaande sloopauto-activiteiten worden op dat moment uitgebreid met de handel in plaat en schrootijzer.

Begin jaren 2000 wordt het productenpakket compleet gemaakt met het opkopen van non-ferro metalen.

In 2007 wordt er een nieuw terrein aangekocht op de huidige locatie en geeft vader Franssen het spreekwoordelijke stokje definitief over aan zoon Wilhelm. Een en ander betekent niet dat hij van zijn oude dag gaat genieten. Dagelijks is hij nog werkzaam in het bedrijf.